
I söndags var det ”Äppelpaj-tävling” med kören. Jag gillar ju att baka så naturligtvis ville jag ta med en paj. Men vilken?
Allra helst ville jag testa något nytt och gärna något som kändes lite ”extra” jämfört med mina vanliga pajer. Så jag började leta efter recept. Det finns massor av olika….
Jag har provbakat två olika men jag fastnade för det här receptet. (Den andra jag bakade var visserligen väldigt god men lite väl omständig att göra)
Jag har ändrat lite på originalet men så här gjorde jag:
FYLLNING
600 g skalade och urkärnade äpplen (jag tycker att det är mycket enklare att väga än att räkna antal äpplen)
40 g smör
2 msk farinsocker
1 tsk kanel
PAJDEG
6 dl vetemjöl
3/4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
110 g smör
2 äggulor
2-3 msk vatten
MARÄNG
3 äggvitor
en nypa salt
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1/2 dl majsstärkelse
Dela äpplena i ganska små bitar. Bryn smöret och lägg i äpplena. Blanda i farinsocker och kanel. Låt dem fräsa i 5 minuter. Låt äppelkompotten svalna en stund.

Blanda de torra ingredienserna till degen i en matberedare. Tillsätt smöret. Ta sedan i äggulorna. Tillsätt vatten efter behov, degen ska bli smulig men det ska vara enkelt att trycka ihop den till en fast deg.
Spara lite av degen till topping.
Lägg resten av degen i en pajform. (Min form är 24 cm i diameter.) Tryck ut degen på kanterna och i bottnen. Degen ska inte förgräddas.

Vispa äggvitorna till marängen tillsammans med saltet. När äggvitorna blivit fasta så tillsätt sockret lite i taget och fortsätt att vispa tills smeten blivit ganska fast. Blanda vaniljsockret med majsstärkelsen och vänd sedan ner det i smeten.
Fyll pajskalet med äppelkompotten.

Bred på marängsmeten.

Lägg på resten av pajdegen. Smula sönder den om den har klumpat ihop sig.

Pajen är redo för ugnen!
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 40 minuter. Den ska bli ljust gyllenbrun.

Serveras ljummen med vaniljsås.
Jag har använt äppelsorten Aroma. De är stora och lättskalade så det tog inte speciellt lång tid att göra pajen. Jag tycker absolut att den är värd att göra flera gånger!
Det är det nog fler som tycker för det blev inte mycket kvar!

Anette